Gelezen

Gepubliceerd op januari 28th, 2013 | door Jeroen

0

Miguel Declercq – Onder ons

Sta op. Sta recht. Wees stil. Zit neer. Zeg: ‘Ja, mevrouw.’ Zeg: ‘Ja, mijnheer, we hopen u hiermee van dienst te hebben kunnen zijn geweest’, en zet het uit je zinnen. Vergeet dat je de wereld door de ogen van een dichter registreert. Doe met ons mee: er zit systeem in wat wij willen.

Miguel Declercq (uit: Boven water)

Mooi gedicht, al lijkt het niet op een gedicht, en multi-interpretabel bovendien. In z’n algemeenheid lees ik het als een afwijzing van mensen die je onder druk zetten en je in een keurslijf willen dwingen; iets minder uitgebreid als de pogingen van managers om voorbij te gaan aan wie je bent, omdat alleen het bedrijfsbelang telt.

Als je wat melancholiek en beschouwend van aard bent, is het ook moeilijk om de aard van een manager, of het zakenleven tout court, te begrijpen, en omgekeerd zal dat ook wel het geval zijn. In het laatste geval zelfs moeilijker, omdat leidinggevenden opvallend vaak one track minds zijn, en niet alleen tijdens de werkuren. In de fauna die in het zakenleven thuishoort, past geen gevoelige ziel. Ik herinner me het verhaal van een journalist die een interview hield met zanger Iggy Pop in de bar van een hotel. In de bar hingen een aantal zakenlui op doorreis rond. Iggy Pop zei toen tegen de journalist dat hij de mensheid in twee categorieën indeelde: mensen mét een poëtische dimensie, en mensen zónder. Ter illustratie wierp hij een nadrukkelijke blik op de zakenlui om hem heen.

Ik ben het wel met hem eens; ik ben nog nooit, en ik herhaal: nog NOOIT, een manager tegengekomen die literatuur leest, laat staan poëzie.

Tags: ,


Over de AuteurBack to Top ↑