Gelezen

Gepubliceerd op januari 10th, 2013 | door Jeroen

0

Beeld en woord

“Als ik een schilderij of een film bekeek, probeerde ik meteen het mooie en lelijke ervan in woorden uit te drukken. Mijn geest dreunde meteen een recensie, of een kritisch essay, op. Het leuke voor mij aan het bekijken van films en schilderijen waren juist die verbale bezigheden na afloop. En zelfs tijdens het kijken. Ik schreef de recensie tijdens de film, terwijl ik naar het schilderij keek. Alles moest via taal beleefd worden of het was niet beleefd […] Hierin verschilde ik, denk ik, niet veel van die ongelukkige mensen die niet echt op vakantie zijn geweest als ze geen foto’s gemaakt hebben.’ ‘De ervaring zelf was niet belangrijk, maar de ervaring zoals die beschreven was.” 

(Tim Parks, uit: ‘Leer ons stil te zitten’)

Daar heb ik ook vaak last van. In plaats van iets gewoon mooi te vinden, probeer ik ter plekke, en zo uitgebreid mogelijk, te bedenken waarom ik dat mooi vind. Terwijl ik gewoon zou moeten genieten. Erover nadenken kan later wel.


Over de AuteurBack to Top ↑